Tradycyjnie, 11 listopada Członkowie i Sympatycy Koła PZW Grodzkie w Jeleniej Górze spotkali się na towarzyskich zawodach wędkarskich pn. „Spinningowe ostatki”. W tym roku swoją obecnością zaszczyciło nas 55 wędkarzy.

 

Tegoroczna edycja „Spinningowych ostatków” rozegrana została na Odrze w okolicach Nowej Soli. W formule spotkania wprowadziliśmy wiele znaczących zmian, których zadaniem było usprawnienie imprezy i podniesienie jej rangi. Spotkanie wyznaczyliśmy  przy restauracji „Pod kotwicą” w Nowej Soli, znajdującej się w sąsiedztwie portu. Tam przeprowadzona została odprawa przedstartowa i zaprezentowany został regulamin zawodów. Po raz pierwszy zastosowaliśmy na Ostatkach miarki zawodnicze i zdecydowanie nowatorki sposób rejestracji złowionych ryb. Każdy ze startujących otrzymał taka miarkę oraz kartę startową, identyfikator i kopię zezwolenia na wędkowanie na czas zawodów, udzielonego przez Okręg PZW w Zielonej Górze. Pakiet ten umożliwiał samodzielne poruszanie się każdego uczestnika po obszernym sektorze zawodów. W przypadku złowienia ryby i chęci jej zgłoszenia konieczne było wykonanie fotografii ryby na miarce w sposób umożliwiający odczytanie jej wymiaru i cech charakterystycznych wraz z widocznym identyfikatorem. Takie zasady umożliwiały każdemu ze startujących łowienie na własnych warunkach, bez konieczności zawierania kompromisów w sytuacji wzajemnego sędziowania.

Drugą znacząca zmianą w organizacji spotkania było skorzystanie z usług gastronomicznych restauracji „Pod kotwicą” w Nowej Soli. Jej położenie bezpośrednio nad rzeką oraz możliwości organizacyjne pozwoliły na zabezpieczenie obfitego śniadania dla każdego uczestnika, podanego w warunkach restauracyjnych oraz przygotowanie obiadu dla wszystkich wędkarzy po zakończeniu rywalizacji. Śniadanie przygotowane w formule ‘Szwedzkiego stołu” oraz zupa gulaszowa i pieczone pierogi z rybnym farszem spotkały się z aprobatą wszystkich. Możliwość spożycia posiłku w takich warunkach była niewątpliwie bardzo dobrym rozwiązaniem.

Spowita mgłą Odra wyglądała tajemniczo a wyniki z soboty nie rokowały najlepiej.

Sportowo zawody wypadły jednak bardzo dobrze. Szesnastu startujących przedstawiło do oceny złowione i sfotografowane ryby. Przy limicie 10 sztuk, ustanowionym dla okonia, trzech startujących złowiło komplety. Do oceny zgłoszono również szczupaki i jednego klenia.

Nad ostatecznymi wynikami zawodów czuwał Mariusz dokonując szybkiego przeliczenia na aplikacji, którą specjalnie na Ostatki przygotował.

Zwycięzcą rywalizacji został Sebastian Bajdiuk z naszego Koła, łowiąc komplet okoni i uzyskując 2080 punktów. Największy okoń liczył blisko 27 cm.

Na drugim miejscu uplasował się Rafał Kubicki łowiąc szczupaka o długości blisko 72 cm co dało 1850 punktów. Trzecie miejsce zajął natomiast Marcin Sikora również z Koła Grodzkie łowiąc komplet okoni za które uzyskał 1720 punktów. Najdłuższy okoń Marcina miał 31 cm.

W zawodach wystartowały trzy panie, z których jedna, Ania Kot złowiła szczupaka o długości 53 cm. Zwycięzcy uhonorowani zostali pucharami i nagrodami rzeczowymi.

Tradycyjnie wśród uczestników Spinningowych ostatków rozlosowano nagrody rzeczowe w postaci wędzisk, kołowrotków, podbieraków, toreb wędkarskich, plecionek i pudełek na przynęty. Każdy z uczestników zawodów otrzymał upominek w podziękowaniu na uczestnictwo.

Na zakończenie chcielibyśmy bardzo gorąco podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w naszej corocznej, tradycyjnej imprezie wędkarskiej. Gorące podziękowania kierujemy również do:

  • Biura Zarządu Okręgu PZW w Zielonej Górze za umożliwienie rozegrania tak dużej imprezy wędkarskiej na Odrze i udzielenie zbiorowego zezwolenia, tym bardziej że w kanale portowym rozgrywane były zawody spławikowe, zaplanowane i zgłoszone znacznie wcześniej. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Agnieszki, która koordynowała z ramienia Biura ZO w Zielonej Górze całość procedury uzyskania pozwolenia.
  • Restauracji „Pod kotwicą” w Nowej Soli za bardzo smaczne posiłki (śniadanie i obiad), profesjonalną obsługę i udostępnienie swojego terenu na organizację biura zawodów przy ich rozpoczęciu, wydaniu pakietów startowych i przeprowadzeniu odprawy. Szczególnie dziękujemy Pani Alinie Dudek za czuwanie nad całością przygotowania i organizacji posiłków i cenne podpowiedzi w zakresie przeprowadzenia części restauracyjnej naszego spotkania.
  • Hurtowni BLACK s.c. A.S. Sarzyńscy w Jeleniej Górze za ufundowanie nagród rzeczowych dla uczestników Spinningowych ostatków.
  • Zosi i Adamowi Hołyszom – właścicielom sklepu zoologiczno-wędkarskiego “ADAŚ” w Jeleniej Górze za ufundowanie nagród rzeczowych dla uczestników spotkania.

Podziękowania kierujemy również do Kapitanatu Portu w Nowej Soli za udostępnienie terenu pod organizację zakończenia imprezy. Zaznaczyć należy, że w przypadku złej pogody i opadów mogliśmy skorzystać ze świetlicy. Na szczęście pogoda dopisała i całość uroczystości wręczenia nagród można było przeprowadzić na zewnątrz..

Dziękujemy również strażnikom SSR w Nowej Soli, w szczególności Panu Dariuszowi Chorabowi za przekazanie stosownych instrukcji oraz deklarowane wsparcie w przypadku konieczności udzielenia pomocy startującym uczestnikom Spinningowych ostatków.

Nowa formuła spotkania sprawdziła się. Zdały egzamin miarki zawodnicze i sposób przedstawiania ryb do punktacji. Pozytywnie przyjęto ofertę kulinarną opierającą się o konkretne śniadanie i obiad po wędkowaniu. Dla nas udział ponad pięćdziesięciu wędkarzy z wielu kół jeleniogórskiego Okręgu jest natomiast potwierdzeniem dobrze wykonanej pracy przygotowawczej i wysiłku włożonego przez organizatorów w czasie Spinningowych ostatków. Zatem do następnych Ostatków, kto wie czy nie w Nowej Soli?

 

EDIT 16.11.2018

Kompletne wyniki Spinningowych ostatków 2018.

  1. Sebastian Bajdiuk – 10 okoni – 2080 punktów
  2. Rafał Kubicki – 1 szczupak 72 cm – 1850 punktów
  3. Marcin Sikora – 10 okoni – 1720 punktów
  4. Piotr Kuleszo – 10 okoni – 1600 punktów
  5. Jarosław Krempa – 1 szczupak 58 cm – 1150 punktów
  6. Adam Pałucki – 7 okoni – 1070 punktów
  7. Hubert Jaremen – 6 okoni – 1000 punktów
  8. Ferdynand Krygier – 1 szczupak 54 cm – 950 punktów
  9. Anna Kot – 1 szczupak 53 cm – 900 punktów
  10. Grzegorz Rybaczuk – 4 okonie – 640 punktów
  11. Bogdan Drozd – 3 okonie
  12. Konrad Janowski – 1 kleń 30 cm
  13. Andrzej Serafinowicz – 2 okonie
  14. Kacper Kruczek – 1 okoń
  15. Jacek Szantar – 1 okoń
  16. Tomasz Paluch – 1 okoń